To ωάριο

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Από την στιγμή που θα απελευθερωθεί το ωάριο θα ξεκινήσει την περιπλάνηση του στο γεννητικό σύστημα με τελικό στόχο την γονιμοποίηση. Οι σάλπιγγες οι οποίες είναι ουσιαστικά προσκολλημένες πάνω στις ωοθήκες έχουν σημαντικό ρόλο στην περιπλάνηση του ωαρίου. Διαθέτουν την ικανότητα να συλλαμβάνουν το ωάριο και δεν το αφήνουν να χάσει τον δρόμο του. Με τους κροσσούς της που μοιάζουν με χτένα η σάλπιγγα σπρώχνει το ωάριο προς μία κατεύθυνση, δηλαδή προς την μήτρα. Επίσης η σάλπιγγα κάνει κινήσεις περισταλτισμού που της επιτρέπουν να σπρώχνει με μεγαλύτερη δύναμη το ωάριο στον σωστό δρόμο. Μία σημαντική επισήμανση είναι ότι η σάλπιγγα αποτελεί ένα όργανο θαυμαστής αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας. Επανειλημμένα βλέπουμε σε σαλπιγγογραφίες τις σάλπιγγες να είναι ανοικτές δηλαδή διαβατές από το υγρό αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι και λειτουργικές. Συχνά βρίσκουμε σε λαπαροσκοπήσεις σάλπιγγες οι οποίες αν και είναι ανοικτές στην σαλπιγγογραφία, εν τούτοις έχουν αλλοιώσεις και βλάβες που επηρεάζουν την λειτουργία τους. Η μόνη απόδειξη ότι είναι οι σάλπιγγες λειτουργικές σε ένα κατά τα άλλα υγιές ζευγάρι, είναι μία επιτυχής εγκυμοσύνη.

Το ωάριο θα συνεχίσει την περιπλάνησή του στο γεννητικό σύστημα για περίπου 24 ώρες. Εάν στο διάστημα αυτό δεν συμβεί γονιμοποίηση τότε απορροφάται από τον οργανισμό. Ο θάνατος του ωαρίου σηματοδοτεί την έναρξη μίας ακολουθίας καταστάσεων που θα οδηγήσουν στην γήρανση του ενδομητρίου και θα ολοκληρωθούν με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως (περιόδου). Ένας νέος κύκλος ξεκινά.

release_of_egg

Η εικόνα αυτή δείχνει το ελεύθερο ωάριο το οποίο περιπλανιέται στο εσωτερικό της σάλπιγγας. Διακρίνονται μάλιστα και οι κροσσοί (σαν θύσανοι) που βοηθούν το ωάριο στην κίνηση του προς την μήτρα. Η διαδικασία της γονιμοποίησης είναι εξίσου πολύπλοκη. Τα σπερματοζωάρια - με την βοήθεια της ουράς που διαθέτουν αλλά και με την βοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος το οποίο όταν απελευθερώνει το ωάριο το διευκολύνει να γονιμοποιηθεί (αλλαγή του pH, καταστολή του ανοσοποιητικού, περισταλτικές κινήσεις)- αναζητούν το ωάριο και συνήθως το εντοπίζουν στο εσωτερικό της σάλπιγγας. Αρχίζει λοιπόν μία επίπονη πολιορκία με τελικό στόχο την είσοδο ενός από αυτά στο εσωτερικό του ωαρίου. Για να μπορέσει όμως ένα σπερματοζωάριο να διαπεράσει το εξωτερικό φράγμα κυττάρων και να εισέλθει στο ωάριο θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει μία βιοχημική αντίδραση που ονομάζεται αντίδραση του ακροσώματος. Αυτή η αντίδραση είναι που του παρέχει την ικανότητα γονιμοποίησης. Άρα λοιπόν για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση του ωαρίου ένα σπερματοζωάριο πρέπει να ολοκληρώσει την αντίδραση αυτή στον σωστό τόπο τον σωστό χρόνο...

human_sperm_fertilizing_ovum

Από την στιγμή λοιπόν που το ωάριο γονιμοποιηθεί σηματοδοτείται ένας μηχανισμός ο οποίος έχει σκοπό να διατηρήσει την βιωσιμότητα του ζυγώτη (γονιμοποιημένο ωάριο) και να το οδηγήσει στην μήτρα όπου θα εμφυτευτεί. Για να συμβεί αυτό το ενδομήτριο δέχεται μηνύματα να ξεκινήσει την διαδικασία φθαρτοποίησης δηλαδή να γίνει δεκτικό ώστε να φιλοξενηθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Μηνύματα δέχεται και το ωχρό σωμάτιο (έτσι ονομάζεται το ωοθυλάκιο μετά την ωορρηξία) ώστε να διατηρήσει την λειτουργία του και να στηρίξει την εγκυμοσύνη μέχρι να σχηματιστεί ο πλακούντας. Η περίοδος αναστέλεται. Μερικές γυναίκες αν και κυοφορούν εν τούτοις βλέπουν αίμα σαν περίοδο. Άυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός τους δεν πρόλαβε να στείλει όλα τα μηνύματα και να ολοκληρώσει όλη εκείνη την διαδικασία που απαιτείται για διακοπή της περιόδου. Συνήθως όμως η εγκυμοσύνη διατηρείται. Μετά από λίγες ημέρες αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και έρχεται η επιβεβαίωση με ένα τεστ εγκυμοσύνης ή ακόμα πιο αξιόπιστα με μέτρηση μίας ορμόνης που ονομάζεται β-χοριακή γοναδοτροπίνη στο αίμα της γυναίκας.

Διαβάστηκε από: 12030 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ωορρηξία