Ωορρηξία

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(1 Vote)

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία απελευθέρωσης του ώριμου ωαρίου από το ωοθυλάκιο. Συμβαίνει, σε φυσιολογικές καταστάσεις, μία φορά τον μήνα στην μέση του κύκλου εάν αυτός είναι διάρκειας 28 ημερών. Σαν διαδικασία δεν είναι επώδυνη στις περισσότερες γυναίκες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γυναικών που βιώνουν έντονα συμπτώματα την ημέρα της ωορρηξίας. Μία κατάσταση που περιγράφεται σαν σύνδρομο επώδυνης ωορρηξίας. Χαρακτηρίζεται από διαξιφιστικό άλγος (πόνο σαν μαχαιριά) ιδιαίτερα έντονο που διαρκεί κάποιες ώρες και επηρεάζει την καθημερινότητα μίας γυναίκας. Ο πόνος είναι τέτοιος που μπορεί να προκαλέσει φόβο ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό και να οδηγήσει μία γυναίκα στο Νοσοκομείο.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι αρνητικός ενώ άλλοτε μπορεί να φανούν σημάδια της ωορρηξίας που συνέβη. Αυτά είναι:

  • μία κύστη στην ωοθήκη που φαίνεται ξεκάθαρα ότι άδειασε το περιεχόμενό της (ραγέν ωοθυλάκιο)
  • ελεύθερο υγρό στον πυθμένα της κοιλιάς (υγρό που βρισκόταν στο ωοθυλάκιο).

Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με την ημέρα του κύκλου μας οδηγούν στη διάγνωση μίας επώδυνης ωορρηξίας. Συνήθως οι γυναίκες αυτές έχουν ξαναβιώσει παρόμοιο περιστατικό και το συνδυάζουν με αυτό.

Σε γενικές γραμμές πάντως η ωορρηξία συμβαίνει χωρίς να δημιουργεί συμπτώματα. Για να πραγματοποιηθεί η ωορρηξία συνεργάζονται και συμμετέχουν πολλές ουσίες του σώματος. Σημαντικό ρόλο στο να σπάσει το ωοθυλάκιο και να απελευθερωθεί το ωάριο παίζουν ένζυμα που δρουν τοπικά αλλά και κάποιες ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε υπόψη σας ότι εάν παίρνετε φάρμακα κατά του πόνου τις ημέρες γύρω από την ωορρηξία σας να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Εάν τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον πόνο με τον μηχανισμό αναστολής των προσταγλανδινών μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία σας. Προσοχή λοιπόν στην υπερκατανάλωση φαρμάκων.

ovulation-and-fertility-s2-moment-of-ovulation

Μόλις ολοκληρωθεί η ωορρηξία το ωάριο ελευθερώνεται και παραλαμβάνεται από την σάλπιγγα η οποία με τους κροσσούς της περιβάλει την ωοθήκη. Το ωοθυλάκιο που απομένει δεν είναι απλά μία κύστη που έσπασε. Το υγρό που περιέχει χύνεται στην κοιλιά και το ίδιο μετατρέπεται στο λεγόμενο ωχρό σωμάτιο. Το ωχρό σωμάτιο παράγει σημαντικότατους παράγοντες του οργανισμού και την προγεστερόνη, την ορμόνη της 2ης φάσης του κύκλου μίας γυναίκας. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί τότε σταδιακά η παραγωγή προγεστερόνης μειώνεται και το ωχρό σωμάτιο αρχίζει να γερνά και στο τέλος γίνεται ανενεργό. Το τέλος του κύκλου σηματοδοτείται από την εμφάνιση περιόδου.

Στην περίπτωση όμως που το ωάριο γονιμοποιηθεί, το ωχρό σωμάτιο δέχεται μηνύματα να συνεχίσει την λειτουργία του. Το ωχρό σωμάτιο είναι απαραίτητο να στηρίξει την αρχόμενη εγκυμοσύνη και το κάνει μέχρι τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει ο πλακούντας. Σε μία έγκυο γυναίκα τις πρώτες εβδομάδες της κύησης εύκολα διακρίνουμε το ωχρό σωμάτιο της κύησης με τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Μοιάζει με μία κύστη ωοθήκης αλλά είναι από τις κύστεις που όλες οι γυναίκες θα ήθελαν να έχουν σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Διαβάστηκε από: 33481 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φυσιολογία του κύκλου To ωάριο »