Προφυλακτικό ή Χάπι

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(2 votes)

Τόσο το προφυλακτικό όσο και το αντισυλληπτικό χάπι έχουν την ίδια αποστολή. Να εμποδίσουν την εμφάνιση μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν με αυτήν. Εάν ένα ζευγάρι δεν είναι έτοιμο για το βήμα αυτό, και μάλλον κανένα δεν είναι έτοιμο στις ηλικίες αυτές, καλό είναι να συνεργάζεται στην επιλογή του μέσου αντισύλληψης.

Το αντισυλληπτικό χάπι για να χρησιμοποιηθεί προϋποθέτει κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που αποτελούν αντένδειξη για την χρήση του. Αντένδειξη σημαίνει ότι εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που κάνει απαγορευτική την χρήση του χαπιού τότε αυτό δεν πρέπει για κανένα λόγο να χρησιμοποιηθεί.

Συνήθως οι αντενδείξεις χωρίζονται σε δύο ομάδες. Στις απόλυτες αντενδείξεις (που σημαίνει ότι το φάρμακο δεν το παίρνουμε για κανένα λόγο) και στις σχετικές αντενδείξεις (που σημαίνει ότι το παίρνουμε αλλά με προφύλαξη). Αυτό ισχύει για κάθε φάρμακο κυκλοφορεί για οποιοδήποτε νόσημα. Βέβαια το αντισυλληπτικό χάπι εδώ δεν έχει την έννοια του φαρμάκου αλλά του αντισυλληπτικού παράγοντα.

Το χάπι εμποδίζει την ωορρηξία. Δηλαδή δεν παράγεται ωάριο στον κύκλο της γυναίκας. Για όσους μήνες το πάρετε δεν θα έχετε ωορρηξία. Όταν το διακόψετε, στον ίδιο κύκλο θα έχετε ωορρηξία. Άρα το χάπι εμποδίζει την ωορρηξία μόνο για όσο διάστημα το χρησιμοποιείτε και όχι μετά την διακοπή του.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

Κάθε κουτί αντισυλληπτικού έχει μέσα 21 χάπια αριθμημένα και χρωματισμένα. Παίρνετε το πρώτο χάπι την 1η ημέρα του κύκλου. Η 1η ημέρα του κύκλου είναι η 1η ημέρα που έχετε περίοδο. Αυτή είναι η ημέρα που ξεκινάτε το χάπι και όχι η ημέρα που τελειώνει η περίοδος. Γενικά επικρατεί μία σύγχυση για το ποια είναι η 1η ημέρα του κύκλου. Δεν θα έπρεπε. Αυτή η σύγχυση είναι ενδεικτική ότι ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, δεν συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας αλλά προτιμάτε να ρωτήσετε τον κοινωνικό σας περίγυρο ή γενικότερα εμπιστεύεστε ότι έχετε ακούσει.

Τα χάπια πρέπει να τα παίρνετε όλα, ένα την ημέρα για 21 ημέρες. Εάν ξεχάσετε να πάρετε κάποιο συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας χωρίς να σας πιάσει πανικός. Όταν τελειώσουν και τα 21, αγοράστε το επόμενο κουτί. Θα το ξεκινήσετε μόλις σας έρθει περίοδος δηλαδή την 1η ημέρα. Πολλά νεαρά κορίτσια μπερδεύονται από τις οδηγίες του ίδιοιυ του αντισυλληπτικού. Τα περισσότερα αναφέρουν ότι αφού τελειώσει το κουτί θα πρέπει να ξεκινάτε το επόμενο κουτί στις 7 ημέρες. Η ιδανική περίπτωση ένα κορίτσι να τελειώσει τα 21 χάπια και να αδιαθετήσει σε 7 ημέρες είναι...ακριβώς ιδανική. Δεν ισχύει. Εάν αδιαθετήσετε στις 2 ή στις 4 ημέρες θα ξεκινήσετε αμέσως το επόμενο κουτί. Πριν το αρχίσετε...

Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας. Συζητείστε μαζί του για την σειρά των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσετε το χάπι. Εάν το ξεκινήσατε χωρίς να συνεννοηθείτε μαζί του καλό είναι να το διακόψετε γιατί μπορεί να προκληθούν προβλήματα επικίνδυνα για την υγεία σας. Όταν λέμε διακόψτε το δεν εννοούμε στο χάπι που ωρίσκεστε. Προσοχή σε αυτό το θέμα. Ένα αντισυλληπτικό διακόπτεται μόνο όταν τελειώσει το κουτί. Απλά δεν ξεκινάτε το επόμενο κουτί. Μία απότομη διακοπή του αντισυλληπτικού πριν τελειώσουν τα 21 χάπια θα σας αλλάξει τον κύκλο και μπορεί να σας φέρει αίμα οπότε θα σας θορυβήσει. Εάν οι εξετάσεις δείξουν την παρουσία προβλήματος τότε αναζητείστε άλλο μέσο αντισύλληψης. Προσοχή: το ότι το χάπι απαγορεύεται εφόσον καπνίζετε είναι αλήθεια. Το ότι καπνίζετε λίγο δεν είναι λόγος να βάλετε την ζωή σας σε κίνδυνο. Από την άλλη μεριά, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν και την πιο σπάνια παρενέργεια που εμφάνισε το χάπι τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που είχαν την παρενέργεια. Οπότε οι παρενέργειες που αναφέρονται δεν σημαίνει ότι θα σας συμβούν. Ένα τελευταίο. Όχι, το χάπι δεν παχαίνει. Όλα τα αντισυλληπτικά προκαλούν μία παροδική κατακράτηση υγρών. Τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 10 χρόνια προκαλούν ακόμα λιγότερη κατακράτηση υγρών.

Το ανδρικό προφυλακτικό..

Είναι η πιο εύκολη και προσιτή λύση, υπάρχει παντού ακόμα και στα περίπτερα. Έχει ένα μειονέκτημα όσον αφορά τα ποσοστά επιτυχίας ή καλύτερα αποτυχίας ( 3% περίπου έναντι 0,5% του χαπιού ) που οφείλεται κυρίως σε κακή κατασκευή ή κακή χρήση. Όμως έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Εμποδίζει την μετάδοση μικροβίων και γενικότερα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Κανένα άλλο μέσο αντισύλληψης δεν έχει το προνόμιο αυτό δυστυχώς. Και λέω δυστυχώς γιατί όλοι είμαστε στο έλεος των εταιρειών όσον αφορά την τήρηση των κανόνων παραγωγής και συσκευασίας. Βάλτε ένα στην τσέπη σας ώστε ακόμα και αν ο σύντροφός σας το έχει ξεχάσει να του το προσφέρετε εσείς. Δεν είναι αγένεια να αναλάβετε εσείς την προφύλαξή σας. Ο σύντροφός σας θα κατανοήσει απόλυτα το θέμα και θα συνεργαστεί. Εάν σπάσει ένα προφυλακτικό μην νομίζετε ότι και πάλι κινδυνεύετε να μείνετε έγκυος. Εξαρτάται αν ο σύντροφος ολοκλήρωσε ή όχι, από την ποσότητα και άλλα πολλά. Να ξέρετε ότι η σύλληψη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Αρκεί να σκεφτείτε ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι χωρίς προβλήματα που προσπαθεί να κάνει ένα παιδί το επιτυγχάνει σε ποσοστό 60% τον πρώτο χρόνο!

Διαβάστηκε από: 13689 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άθληση & Διαταραχές Κύκλου Χάπι της επόμενης ημέρας »