Άθληση & Διαταραχές Κύκλου

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Η άθληση, και ιδιαίτερα η συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό στην εφηβεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση περιόδου. Αποδεδειγμένα, η αναλογία λιπώδους ιστού προς το σωματικό βάρος ενός νέου κοριτσιού, παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εμφάνιση της περιόδου αλλά και στην διατήρησή της κάθε μήνα.

Όταν ένα νεαρό κορίτσι ασχολείται εντατικά με τον αθλητισμό ή τον πρωταθλητισμό, δεν είναι περίεργο να εμφανίσει διαταραχές του κύκλου. Τα αίτια που θα προκαλέσουν αυτή την διαταραχή είναι:

  • η διαταραχή της σωστής αναλογίας λιπώδους ιστού στο σώμα του. Θεωρείται ότι το λίπος πρέπει να αντιστοιχεί σε επίπεδα 17-22% του βάρους.
  • η διαταραχή στην διατροφή ενός αθλητή
  • η υπερβολική σωματική κούραση
  • το σωματικό stress

Η διαταραχή στην αναλογία λίπους μπορεί να παραβλάψει την περίοδο. Αυτό αφορά όχι μόνο τις περιπτώσεις υπέρβαρων κοριτσιών ή παχύσαρκων κοριτσιών ( σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη) αλλά αφορά και τα υπερβολικά αδύνατα κορίτσια. Η παρουσία ικανοποιητικού λίπους στο σώμα δίνει την απαραίτητη πηγή ενέργειας για την διατήρηση όλων των λειτουργιών του σώματος. Η έλλειψη ενέργειας γρήγορα θα εκδηλωθεί με διαταραχές του κύκλου ή και εξαφάνιση της περιόδου. Όταν η περίοδος εξαφανιστεί, αυτό σημαίνει ότι δεν συμβαίνει ωορρηξία. Η απουσία ωορρηξίας σε συνδυασμό με την παραγωγή ανδρογόνων η οποία δεν διακόπτεται στο σώμα του κοριτσιού θα το οδηγήσει τελικά σε ορμονική διαταραχή που αρχικά, σε αυτή την ηλικία, δεν θα την απασχολήσει ιδιαίτερα. Θα την απασχολήσει όμως όταν ενηλικιωθεί και συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις που έχει στην φυσιολογική ζωή της.

Η διατροφή κάθε αθλητή καθορίζεται όχι τόσο από τις απαιτήσεις του οργανισμού αλλά κυρίως από τις απαιτήσεις του αθλήματος. Ο αθλητής καλείται να διατρέφεται κατά τρόπο ώστε να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες καλύτερων επιδόσεων. Βέβαια αν αυτό είναι το πιστεύω του δεν μπορεί να φέρει κανείς αντίρρηση. Όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας θυσιάζουμε κάτι για να πετύχουμε σε έναν στόχο που θεωρούμε σημαντικό. Αυτό με την σειρά του δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να το αναφέρουμε.

Η καταπόνηση του οργανισμού και το σωματικό stress θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στην ορμονική διαταραχή που συμπορεύεται με αυτό, το stress δηλαδή. Η διαταραχή αυτή θα εκδηλωθεί με μειωμένα επίπεδα των ορμονών οι οποίες διατηρούν την εμφάνιση της περιόδου. Οι ορμόνες αυτές είναι οι FSH και η LH και περιγράφονται στην ενότητα της Ενδοκρινολογίας. Η μείωση των δύο αυτών ορμονών θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της περιόδου στις αθλήτριες ή, σε πιο ήπιες περιπτώσεις, την εμφάνιση περιόδου αλλά σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Αυτό δείχνει ότι ο οργανισμός προσπαθεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες αλλά δεν το πετυχαίνει πάντα.

Παράλληλα με τις ορμόνες αυτές θα διαταραχτούν και τα επίπεδα άλλων ορμονών. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα θα μειωθούν. Αντίθετα, οι ορμόνες του stress (ΑCTH, κορτιζόλη, κορτικοειδή) θα αυξηθούν αφού ο οργανισμός μίας αθλήτριας βρίσκεται σε μία κατάσταση μόνιμου σωματικού και ψυχολογικού stress. Η σημασία των ορμονών του stress φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αθλήτριες οι οποίες σταματούν για λίγο χρονικό διάστημα την έντονη άσκηση, εμφανίζουν περίοδο άσχετα από μεταβολές στο σωματικό βάρος.

Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός θα πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό μας σαν ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την περίοδο ενός νέου κοριτσιού. Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με τον παράγοντα μίμηση προτύπων που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές συμπεριφοράς ίσως είναι οι πιο σημαντικοί (αφού είναι οι πιο συχνοί) στην διερεύνηση διαταραχών του κύκλου στις ηλικίες αυτές.

Διαβάστηκε από: 6030 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Stress Προφυλακτικό ή Χάπι »