Ακμή

από τον
Αξιολογήστε το άρθρο
(0 votes)

Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραγωγή σμήγματος από του ς αδένες και επειδή αυτοί είναι πάρα πολλοί σε αριθμό στο πρόσωπο γι αυτό τον λόγο εμφανίζεται κυρίως εκεί. Φυσικά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του σώματος.

Η εμφάνιση υπερέκκρισης σχετίζεται με την εφηβεία και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξελιχθεί σε ακμή. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι η καθαριότητα του προσώπου. Εάν δημιουργηθούν μεγάλες εστίες μην τις πειράζετε. Το μέγεθος δηλώνει ότι ο πόρος του αδένα είναι φραγμένος. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι το σμήγμα δεν μπορεί να φύγει, να παροχετευτεί δηλαδή, και έτσι γίνεται εσία μικροβίων. Αν το πειράξετε το πιθανότερο είναι να μολυνθεί και η μόλυνση να επεκταθεί σε μεγάλη περιοχή του προσώπου, οπότε και να μην θέλετε θα επισκεφθείτε τον γιατρό ο οποίος θα είναι δερματολόγος. Η θεραπεία της ακμής είναι αρκετά εξελιγμενη με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να έχετε υπόψιν σας

Η ακμή επηρεάζεται από τα επίπεδα των ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες οι οποίες βέβαια υπάρχουν και στα δύο φύλα και όχι μόνο στους άνδρες. Τα ανδρογόνα είναι αυτά που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακμής αλλά και της παραπάνω τριχοφυίας στα νεαρά κορίτσια. Άρα λοιπόν όταν βλέπετε ακμή να σκέφτεστε πάντα και την ορμονική διαταραχή.

Ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα σας δώσει τις απαντήσεις όσον αφορά την σχέση ανδρογόνων & ακμής. Το υπερηχογράφημα των γεννητικών οργάνων και κυρίως των ωοθηκών, ο υπολογισμός του όγκου των ωοθηκών και οι θέσεις παρουσίας ακμής & τριχοφυϊας θα καθορίσουν την θεραπεία που θα χρειαστείτε.

Μία ορμονική διαταραχή που οφείλεται σε αύξηση των ανδρογόνων χαρακτηρίζεται αλλά δεν καθορίζεται μόνο από τα παρακάτω:

  • Αυξημένη τριχοφυία σε θέσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχει στα κορίτσια
  • Ακμή
  • Διαταραχές της περιόδου
  • Μικρή ποσότητα αίματος στην περίοδο

Ο ορμονικός έλεγχος ο οποίος γίνεται με μία απλή λήψη αίματος θα καθορίσει το είδος και την σοβαρότητα της ορμονικής διαταραχής. Αυτά, σε συνδυασμό με τα υπερηχογραφικά ευρήματα και την διαταραχή ή όχι του κύκλου θα καθορίσουν την θεραπεία. Προσοχή: η διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών δεν σημαίνει πάντα ότι θα προκαλεί όλα τα παραπάνω. Μπορεί να προκαλεί μόνο διαταραχή του κύκλου χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα ή μόνο ακμή κλπ. Καλό είναι λοιπόν πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία ή πριν επισκεφθείτε αισθητικό για να σας δώσει άμεσες λύσεις για το πρόβλημά σας να επισκεφθείτε γυναικολόγο.

Η θεραπεία που μπορεί να γίνει με καλλυντικά, καθαριστικά προσώπου κλπ ή η αποτρίχωση που θα κάνετε θα βελτιώσει παροδικά την εικόνα αλλά δεν θα θεραπεύσει την ορμονική διαταραχή. Το αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο να επανεμφανιστούν και η ακμή και η τριχοφυϊα αλλά και να επιδεινωθεί η ορμονική διαταραχή η οποία κρύβεται συνήθως πίσω από αυτήν την εικόνα. Προέχει λοιπόν η επεναφορά των ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα που θα έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερο κύκλο για την γυναίκα. Τα υπόλοιπα διορθώνονται πολύ πιο εύκολα μετά. Άλλωστε η ακμή η οποία οφείλεται σε ορμονική διαταραχή υποχωρεί αισθητά με την κατάλληλη θεραπεία ή και εξαφανίζεται.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

Είναι λογικό και απόλυτα φυσικό να σας ενοχλήσει η παρουσία ενοχλητικής ακμής. Πριν αρχίσετε να εφαρμόζετε θεραπείες που θα σας συστήσουν οι φίλες σας ή τα περιοδικά επισκεφθείτε έναν Δερματολόγο. Αν το αίτιο είναι μικροβιακό μπορεί να σας δημιουργήσει αργότερα χειρότερο πρόβλημα από αυτό που είχατε αρχικά. Καλύτερα να διώξετε το οποιοδήποτε μικρόβιο υπάρχει στο δέρμα σας με φάρμακα και μετά χρησιμοποιείστε τα καλλυντικά και τις κρέμες που σας αρέσουν. Αν ο Δερματολόγος δεν σας συστήσει να μιλήσετε με Γυναικολόγο (κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο πλέον) κάντε το από μόνες σας. Ένας υπερηχογραφικός έλεγχος των ωοθηκών, λίγα λόγια για την ρυθμικότητα της περιόδου και μία μέτρηση των επιπέδων των ορμονών θα σας βγάλει από πιθανούς μπελάδες αργότερα. Τα ορμονικά προβλήματα που αφορούν τα ανδρογόνα δεν υποχωρούν από μόνα τους. Αντίθετα λειτουργούν προσθετικά δηλαδή σιγά σιγά θα σας διαταράξουν και την περίοδο και το δέρμα και τα νεύρα. Όσο νωρίτερα δώσετε την απαραίτητη σημασία τόσο καλύτερα.

Εάν ντρέπεστε ή φοβάστε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μην πάρετε αντισυλληπτικά από μόνες σας. Αυτό που ισχύει στην φίλη σας δεν ισχύει για εσάς, δεν είστε συγγενείς για να έχετε γενετική συγγένεια. Μην επηρεάζεστε από τα λεγόμενα και τα παθήματα των άλλων. Μην θέλετε να αποκτήσετε κι εσείς άσχημες εμπειρίες από κακή χρήση φαρμάκων. Στην Ελλάδα, μία στατιστική που έγινε λέει ότι το 95% των Ελλήνων είναι "γιατροί". Ξέρετε τι εννοεί. Μην κάνετε τον εαυτό σας πειραματόζωο του καθενός.

Ο ορμονικός έλεγχος που θέλουμε να γίνει αφορά πλήρη έλεγχο των εξής αδένων:

  • της Υπόφυσης
  • των Ωοθηκών
  • των Επινεφριδίων
  • του Θυρεοειδούς

και γίνεται με μία απλή αιμοληψία σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου. Το αποτέλεσμα και μόνο αυτό θα διαγνώσει το πρόβλημα. Όταν μετά από κάποιο διάστημα δείτε ότι τα συμπτώματα που είχατε υποχώρησαν με ελεγχόμενη φαρμακευτική αγωγή θα συνειδητοποιήσετε ότι χάσατε χρόνο και καταναλώσατε νεύρα για κάτι που θα το λύνατε απλά αν από την αρχή πηγαίνατε στον γιατρό.

Διαβάστηκε από: 13390 άτομα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αμηνόρροια Stress »